szerkesztoseg:start

Szerkesztőség

Üdvözlünk a szerkesztőség oldalain, nagyon örülünk, hogy érdeklődsz a munkánk iránt!

Az alábbiakban bővebben kifejtjük a wiki szerkesztésének lépéseit, ha célzottan egy valami érdekel, nyugodtan ugorj oda a tartalomjegyzékkel!

Fontos! A szerkesztés feltétele, hogy elfogadd a Jogi nyilatkozat oldalon leírtakat. Habár nem kényszeríthetünk, hogy olvasd el, a szerkesztés megkezdésével úgy vesszük, hogy átolvastad és elfogadtad.

A szerkesztés lépései tehát részletesen:

1. Olvasd el a fontos infókat, amiket Neked írtunk össze

Épp ezt csinálod most. Ha kérdésed van, dobj egy e-mailt!

2. Regisztrálj a Facebook-fiókoddal

A jobb felső sarokban lévő Bejelentkezés gombra kell kattintanod, majd elfogadni, hogy az alkalmazás hozzáférhessen az alapvető adataidhoz. Ezeket csak azonosítási és kapcsolattartási célokra használjuk, bővebb infó a Jogi nyilatkozat oldalon.

Mostantól, ha úgy látogatod az oldalt, hogy közbe be vagy jelentkezve a Facebook-on, akkor itt is automatikusan be leszel jelentkeztetve, még kattintani se kell, csak várni pár másodpercet. Ennek a kényelemnek az az ára, hogy oda kell figyelned, nehogy egy nyilvános számítógépen a wiki miatt a Facebook-on is bejelentkezve maradj.

3. Jelentkezz be az egyetemi EduID azonosítóddal

Az EduID-s összekötést félévente csak egyszer kell elvégezni, nem szükséges minden bejelentkezéskor!

Ehhez először meg kell nyitni a Személyes beállítások oldalt. Kattints a nevedre a fejlécben, a képed mellett! Itt amúgy a szerkesztői neved és az e-mail címedet is meg tudod változtatni. Majd - meglepő módon - a kék EduID gombra kell kattintani és belépni az egyetemi adataiddal.

Ha még nem találkoztál az EduID rendszerrel, kövesd a megnyíló oldalon leírtakat! A wiki szerkesztésén kívül is érdemes EduID fiókot létrehozni, hiszen most már a HSZK gépeire is ezzel jelentkezhetsz be, az eduroam WiFi is ezzel működik és szerte az egyetemen egyre több tantárgy adminisztrációjához használják. Szintén érvényesek a Jogi nyilatkozat oldalon leírtak.

4. Iratkozz fel a szerkesztőségi levlistánkra

Ez nem kötelező, viszont mi itt tartjuk a kapcsolatot egymással, így ha komolyabban be szeretnél kapcsolódni a munkánkba, érdemes feliratkoznod. Mindösszesen csak a profilod szerkesztésénél kell bepipálnod a megfelelő helyen, ennyi az egész. A fel- és leiratkozásról értesítő e-mailt is kapsz, melynek pár percen belül meg kell érkeznie. Az ebben kapott jelszóval a lista archívumához is hozzáférhetsz. A lista címe a szerkesztoseg@wiki.estiem.bme.hu.

Van viszont pár szabály a levlisták használatához:

 • Csatolt fájlokat ne küldjük a listára, helyette töltsük fel pl. Dropboxba és csak a linket küldjük!
 • Ha válaszolunk egy listáról érkezett levélre, a címzett a lista lesz. Így ha az eredeti levél olyasvalakitől jött, aki szerintünk nincs rajta a listán, akkor ne felejtsük el őt címzettként külön megadni!
 • Csak akkor válaszoljunk a szerkesztőség nevében, ha biztosak vagyunk a válaszban és abban, hogy a mi hatáskörünk válaszolni!

5. Már töltheted is fel a fájlokat és szerkesztheted az oldalakat

Fájlok előkészítése

Tanulás közben bosszantó tud lenni, hogy habár van segédanyag, de a formázását tekintve használhatatlan. Klasszikus példája ennek, ha egy füzetből beszkennelt képek egy RAR fájlba vannak összeöntve egy kényelmes PDF helyett, szeretnénk felkészüléshez az előadásdiákat összefűzött formában használni, de ezt nekünk kell elkészíteni, vagy adott egy szépen digitalizált könyv, csak épp keresni nem lehet benne.

Hogy ezektől a problémáktól megkíméljük a wiki használóit, kérjük, hogy feltöltés előtt szedd rendbe a feltölteni kívánt fájlokat! Ezt valószínűleg saját, személyes használatkor is megtennéd, de hogy gördülékenyebben menjen, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot és programot a Feltöltési útmutató oldalon.

Feltöltés

Fontos! Csak olyan fájlokat töltünk fel, amelyek megfelelnek a szabályzatban foglaltaknak! Ha egy rosszul vagy jogtalanul feltöltött fájllal találkozol, akkor azt köteles vagy jelezni a szerkesztoseg@wiki.estiem.bme.hu levlistán, hogy a főszerkesztők kijavíthassák vagy törölhessék!

Hogy később könnyeben, átláthatóbban tudjuk ezeket a fájlokat mozgatni, nem mindegy, hogy hogyan nevezzük el őket. Javasoljuk tehát, hogy a fájlnév egyértelműen mutassa, hogy mit is tartalmaz a fájl:

 • Legyen csupa kisbetűs és ne legyenek ékezetek benne!
 • Mutassa a fájl típusát (pl. zh1, zh2, vizsga)!
 • Tartalmazzon dátumot is, ha ismert (pl. 2013osz, 20131021)!

A fájlokat feltölteni a Médiakezelő nevű oldalon tudod, ez a fejlécen a gombok közül balról a második.

 1. Válaszd ki, hogy hova szeretnél feltölteni! Minden tárgyhoz saját névtér (könyvtár) tartozik, a bal oldalon a menüben a megfelelő legyen kijelölve (pl. a Matematika A1 tárgynál a targyak csoportban az a1 legyen a kijelölt)!
 2. Ha ehhez a tárgyhoz most töltöd fel az első fájlt, akkor még nem nincs hozzá névtér. Ilyenkor egy kicsit bonyolultabb az eset, mert azt is Neked kell létrehozni. Ehhez válaszd ki simán a targyak névteret és mielőtt rákattintanál a Feltöltés gombra, a kiválasztott fájl neve elé írd be a tárgy rövid nevét kettősponttal elválasztva (pl. Matematika A1-nél ha a fájl a zh_2012.pdf, akkor az új neve legyen a1:zh_2012.pdf)!
 3. Kattints középen a feltöltés fülre és válaszd ki a fájl(oka)t! A fájlokat bele is húzhatod az egérrel a feltöltési mezőbe.

Ennyit a feltöltésről, most következzen az oldalak szerkesztése!

Ha már létezik az oldal

Ilyenkor könnyű dolgod van, az oldal jobb oldalán lebegő ikonok közül a legfelsőt kell kiválasztani és már módosíthatod is az oldalt. A lapok ún. DokuWiki nyelven vannak írva, ez azt jelenti, hogy a különböző elemeket (pl. címsorokat vagy linkeket) is speciális szöveges kifejezésekkel hozzuk létre. Nem kell megijedni, a szerkesztői nézetben az eszközsáv gombjainak használata a legtöbbször elég, viszont aki bonyolultabb dolgokkal szeretne kísérletezni, az minden információt megtalál a Formatting Syntax oldalon.

Csakúgy mint a menetrendek - a tárgyi oldalak is a már meglévő tárgyi oldalak alapján készülnek.

Ha új oldalt szeretnél létrehozni

…akkor a böngésződ címsorában meg kell alkotnod a leendő oldal címét. Mint ahogy a többi tantárgynál is láthattad, ez https://wiki.estiem.bme.hu/targyak/ROVIDNEV/start alakú, ahol a ROVIDNEV helyére értelemszerűen a tárgy rövid neve kerül. Ezeket mi már összegyűjtöttük és az ESTIEM Wiki feladatok táblázatban felsoroltuk, kérlek innen válaszd ki a megfelelőt!

Ezután a szerkesztés ugyanúgy történik, mint egy már meglévő oldal esetén, kivéve, hogy ki kell még tölteni a tárgy adatait tartalmazó ún. infoboxot. Ehhez egy sablon meg fog jelenni, ha elkezded az oldal szerkesztését, viszont a mezők pontos jelentését itt írjuk le:

 • az első sorban a Tárgy neve helyére a tárgy hosszú neve kerül, ami a fenti táblázatban szintén megtalálható
 • tárgykód: a tárgy hivatalos kódja, ami a Neptunban is szerepel
 • tanszék: a tanszék neve rövidítve, hogy kiférjen
 • kredit: a tárgy kreditértéke
 • félév: a tárgy mintatanterv szerinti féléve, ebben az előtanulmányi rendek is segítenek
 • vizsga: vizsgás-e a tárgy?
 • nagyzh: nagyZH-k száma, ha vannak
 • kiszh: kisZH-k száma, ha vannak
 • beadandó: beadandó házi feladatok száma, ha vannak
 • kereszt: van-e a tárgyból keresztfélév, az vizsgakurzus vagy teljes kurzus?
 • csúszásveszély: a tárgy bukása okoz-e csúszást?
 • rokonok: más képzésekben lévő hasonló tárgyak linkjei, ezeket vesszővel válasszuk el és külön-külön legyenek belső hivatkozások, pl. [[targyak:a1:start]],[[targyak:a2:start]]
 • honlap: a tárgy honlapja, ehhez egy külső hivatkozást illesszünk be az eszköztárból, ami [[http://bme.hu]] alakú lesz

Ha egy mezőt nem használsz, nyugodtan üresen maradhat vagy akár ki is törölheted. A sablon nem használt részeit (címsorait) jobb kitörölni, hogy feleslegesen ne foglalják a helyet. Mikor elkészült az oldal, jelezd nekünk a levlistán, hogy ellenőrizhessük és berakhassuk a főoldalon lévő menübe is!

Köszönjük szépen a segítségedet a hallgatók nevében is!
Jó munkát kíván és kérdés esetén áll rendelkezésedre a

Főszerkesztőség

Egyéb lapok, információk

szerkesztoseg/start.txt · Utolsó módosítás: 2014/04/24 16:09 szerkesztette: Marci