szerkesztoseg:feltoltes

Feltöltési útmutató

Ha egy mód van rá, ne töltsünk fel tömörített (zip, rar) fájlokat, mert azokban nehéz keresni és ha csak egy dokumentum változik bennük, akkor is újra fel kell tölteni az egészet. Viszont ha külön-külön kerülnek fel a fájlok, akkor a wiki verziókövetésének hála azokat nagyon egyszerűen le tudjuk cserélni a frissebb változataikra.

Képek

Ha több kép összetartozik, akkor célszerű azokat irányba forgatás (jobb klikk → Forgatás) után PDF-be konvertálni, így könnyeben lapozhatók lesznek. Erre az például az Images2PDF alkalmazás használható. Ha „túl jó” felbontásúak a képek, akkor a kisebb méret eléréséhez az exportálásnál az Image compression fülön állítsuk be a minőséget, illetve a tömörítést.

PDF fájlok

Meglévő PDF fájlokat a pdfsam program segítségével bonthatunk szét (Split menüpont) vagy fűzhetünk össze (Merge/Extract menüpont). Ha nyomtatott anyag lett visszaszkennelve és szeretnénk kereshetővé és másolhatóvá tenni, akkor szóljunk a szerkesztőségi listán, megoldjuk.

PDF-be konvertálás

Ha fontos a hordozhatóság, szinte minden fájlt PDF-be konvertálhatunk egy virtuális nyomtató segítségével a PDFCreator programnak hála. A dokumentumot kezelő programból válasszuk a nyomtatási lehetőséget, de célnak a PDFCreator-t adjuk meg.

Legyen külön wiki-oldal!

Ha közösen szeretnénk kidolgozni egy feladatsort, érdemes elgondolkozni egy külön wiki-oldal létrehozásán a tárgy névterében!

Google dokumentumok

A Google dokumentumokat közvetlenül linkelhetjük, viszont a feldolgozáskor mentsük le PDF-be és töltsük fel azt is! (Ez azért kell mert az eredetit a tulajdonos előtt-utóbb valószínűleg letörni.)

szerkesztoseg/feltoltes.txt · Utolsó módosítás: 2014/04/24 16:10 szerkesztette: Marci